Feedback
Resene Paints - home page

blue by you

Christchurch cottages

Designing a shared space for several generations that allows for adaptability has been rewarding for the architects and their clients.

Private internal courtyard

Sited in Christchurch, this project consists of two cottages linked by a shared living and office space. Three generations of one family live between the two houses and share outdoor and indoor communal space. The courtyard unites all three built elements but can be separated by fencing for future use.

Initially the project was for a single dwelling to replace an historic house demolished after the earthquake. As the project developed a second house was added for the client’s mother and the central shared area became a flat for their son.

The form and scale is an acknowledgment to the heritage status of the area, while also remaining contemporary. The two gabled roof houses are linked yet separated by the brilliant blue central form. The front house opens to the street but also provides screening for the private internal courtyard beyond.

Linked cottages
Bold colour use

Resene Lumbersider low sheen in Resene Scoria (copper red brown) was chosen to offset the crisp geometry of the cottages with a warm rustic colour for a monolithic effect, which could be easily complemented with the Dimondek roofing for a continuous colour. This red already existed in the historic cottages of the area, so was also a nod to those houses.

Resene Picton Blue (fun blue) was chosen to distinguish the flat roofed, central form as an abstract contemporary element. The interior is finished in Resene Double Alabaster (grey white) and Resene Aquaclear waterborne urethane.

Designing a shared space for several generations that allows for adaptability has been rewarding for the architects and their clients.

This project won the Resene Total Colour Residential Exterior Award. The judges said: “Adventurous, bold, fun and completely unexpected. The rural leanings of the streetscape acts as the gatekeeper to the colour within so that the bold blue is only enjoyed by those who make it past the front door. This is a totally unconventional and courageous colour combination to come home to, perfect for a family that isn’t afraid to go bold.”

Architectural specifier: NOTT Architects
Building contractor: Clive Barrington
Client: Julie Pascoe
Interior designer: Annabel Cropper
Photographer: Lumo Photography
Winner: Resene Total Colour Residential Exterior Award
Project: Resene Total Colour Awards 2018
From the Resene News – issue 1/19


Resene Total Colour Awards gallery

The Resene Total Colour Awards celebrate and encourage creative use of colour. For colour and decorating inspiration, browse through the hundreds of projects submitted...

View Award winners:  2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |

View gallery:  2020 | 2019/18 | 2017 | 2016/15 | 2014/13 | 2012/11/10 |   Win:  Entry information

Resene Total Colour Awards 2018

 

Get inspired!  Sign up for our e-newsletter  |  Get saving!  Save with a Resene DIY Card

Resene Paints Ltd

Can't find what you're looking for? Ask us!

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

View Videos

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.