Feedback
Total Colour Award winners

Under fives rule


From the Resene Total Colour Awards gallery

The University of Auckland’s brief for Te Ako o Te Tui – their new purpose-built childcare centre for under 2’s and over 2’s at 11 Park Ave – prioritised a flexible space that was inclusive, warm and inviting.

The centre can cater for up to 90 children in the open-plan indoor play space. A high level of insulation, natural ventilation, quality acoustic treatments and the use of durable materials were important to provide a comfortable environment for children.

Auckland uni childcare centre

The design resulted in generous, light-filled play spaces which are delineated using carefully selected tactile furniture and play options. The play spaces flow seamlessly from indoors to the outdoor playground. The open-plan environment provides sight lines across the centre, providing a high degree of transparency and supporting teacher supervision.

The building has a strong focus on natural and non-toxic construction materials, which resulted in an exterior which celebrates the use of timber cladding, and a slightly ‘wild’ outdoor play space designed by Boffa Miskell.

Childrens play space

Outside parking

Seating of child center

Outside parking

The kitchen and dedicated open plan dining area are placed at the intersection of the centre’s entrance and the two branching play spaces. This spatial layout creates a ‘heart’ – drawing parallels to the kitchen being the heart of the home – and enables children and parents to observe and feel part of the food preparation.

The site for the centre is constrained by high buildings on each side, such that the emphasis on maximising light-filled spaces while providing privacy was a design priority. The mix of window heights provides low level glazing, allowing light and outlook for small children.

Internally, the use of natural materials was emphasised through the use of exposed timber and the natural colour scheme punctuated by bold yellow accents.

Childcare centre - kitchen

Inside outside area

Kitchen bench

Window detail

A simple base of Resene Quarter Black White to the walls and timber structure on display ensures that the main colours to the spaces are provided by the children and their activities. With the timber structure on display, Resene Aquaclear satin applied to the portals, rafters and plywood features allows for a hardwearing surface without hiding the timber detailing.

Wood-X Shale was chosen to allow the exterior timber Accoya cladding to appear pre-weathered and to protect its natural appearance, teamed with soffits in Resene Ironsand and Resene White. Yellow surrounds to the windows facing the carpark and road give a hint of the fun awaiting inside.

The project was fast tracked, and was partly panelised to reduce the construction timeframe.

Architectural graduate: Eleanor Glenton
Architectural specifier: Jasmax
Building contractor: Stanley Construction
Building structure and Services: Beca
Client: University of Auckland
Landscape architect: Boffa Miskell
Photographer: Zee Shake Lee
Principal architect: Stephen Middleton
Project architect: Laura Mahon


Resene Total Colour Awards gallery

The Resene Total Colour Awards celebrate and encourage creative use of colour. For colour and decorating inspiration, browse through the hundreds of projects submitted: | View gallery |

View Award winners: | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | entry information |

Resene Total Colour Awards 2019

Resene Paints Ltd

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

We would love to hear from you if you wish to use Resene's images, information and ideas for social medial, blogs, newsletters and other media use. Please email update@resene.co.nz and let us know what you need, what it is for and how Resene will be acknowledged as the source of the content. We are happy to assist with most requests.

Our vision is to be respected as a trusted, ethical and sustainable company and acknowledged as the leading provider of innovative paint and colour technology. View Resene’s profile, Quality Policy, Environmental Policy and Health & Safety Policy.

Any personal data, such as name, address, phone, email details, supplied to Resene for the purposes of receiving newsletters, orders etc will be retained by Resene Paints Ltd and used only by Resene Paints Ltd and its trusted agencies for the purposes of communication/promotion/providing service to you. We do not sell, trade or otherwise transfer your personal data to outside third parties. If you wish to opt out of communication from Resene please complete our contact us form. View our full Privacy Policy.

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.

View Videos