Feedback
Total Colour Award winners

flair to finish

At its heart, this project is just a simple single car garage with a studio, bedroom and ensuite. But with a little flair and a striking colour scheme, something a little different has been created.

Exterior of garage studio

This space was designed as a haven for the client who lives in a multi-generational family home. The upper level studio is accessed via an external stair and small covered deck, positioned to the north end of the building to take advantage of the sun and provide a small private outdoor area. Budget was a strong consideration of the project, and keeping the function, form and materials simple was a major driver. Even so, the finished project shows that a few simple moves can still create something that is special and unique.

View from the road

Stairs going up

Stairs going down

The front of the building presents as a simple two storey volume with a monopitch roof, however, a diagonal ridge line allows the eaves to flare out at the back (north end) of the garage studio, and create a dynamic form that is a little out of the ordinary. The lively angles of the roof are further enhanced by the subtle tilt of the balustrade, and the stair that angles out to meet the post supporting the north deck eave corner.

Details of stairwell and cladding

Details of stairwell and cladding

Details of stairwell and cladding

Garages tend to come across as small, functional buildings, so the colour scheme for this garage studio was devised as a counterpoint. The base colour of black gives a sleek, sophisticated look, which is in keeping with the contemporary and dynamic form. The touch of orange takes the edge off the starkness and brings a little vibrancy and playfulness. The dark exterior is also offset by the interior colour scheme which is light and bright. The exterior is finished in Resene Woody Bay wood stain on the deck, steps and balustrade, Resene Lustacryl semi-gloss waterborne in Resene Black on the roof trims, Resene Sonyx 101 semi-gloss on the soffits with bold Resene Rose of Sharon in Resene Lustacryl semi-gloss waterborne enamel on the handrail. Being a small structure, the colour scheme was deliberately kept very simple so as to enhance and offset the form.

Cladding and window detail

Detail of roof

Architectural specifier: Anna Windsor, Vorstermans Architects
Building contractor: Nota Builders
Painting contractor: Flett Painters
Project: Resene Total Colour Awards 2019


Resene case studies/awards project gallery

View case studies that have used Resene products including many from our Resene Total Colour Awards. We hope these projects provide inspiration for decorating projects of your own... view projects

Total Colour Award winners: 
2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | Entry info

Latest projects | Project archive | Resene news archive | Colour chart archive

Resene Total Colour Awards 2019

 

Get inspired ! Subscribe      Get saving ! Apply for a DIY card

Resene Paints Ltd

Can't find what you're looking for? Ask us!

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

View Videos

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.