Feedback
Total Colour Award winners

Roseberry Villa


From the Resene Total Colour Awards gallery

The design objective was to be sympathetic to the design and detail of the original villa, while connecting the new living space with the outdoors.

This original villa was 100 square metres with three bedrooms and one bathroom. The living area was positioned at the front of the home with no indoor-outdoor flow. Following an extension, the home is now 200 square metres and comprises four bedrooms, two bathrooms, a guest toilet, formal dining, open-plan kitchen with adjoining scullery and laundry space, two lounges and a seamless flow into outdoor living. Abbey Lang Home worked with LTD Architectural to design the floorplan to accommodate these additions and to spec the home to modern-day standards.

White villa exterior and garden

White villa lounge

The design objective was to be sympathetic to the design and detail of the original villa, while connecting the new living space with the outdoors.

The home was designed to highlight the texture and detail of the heritage features including the battens on the ceilings, scotia, skirting boards alongside the old and new double hung windows amongst other original features.

White villa kitchen

Original Matai flooring was matched for the extension of the home and a bordered Parquet feature flooring was designed in the dining room, to anchor the table and provide an interesting detail. The existing flooring was sanded and both the new and old flooring was stained darker in order to provide a deep rich base for the home to be designed upon.

White and black villa kitchen

Modern white bathroom

The kitchen was designed by Abbey in a minimal shaker style, with a profile which echoed the detail of the ceiling battens. The concept of the kitchen was to make the cabinetry feel like an architectural detail within the whole space. The full 3.3m stud height was utilised and cabinetry was built around symmetry and texture. It was decided that the lounge cabinetry that flows onto the kitchen would be finished in Resene Alabaster to achieve a more relaxed aesthetic. The front lounge is finished in Resene White Pointer.

Modern white and black villa kitchen

The materials elected for the home were textured and natural such as honed marble, timber, slate, hand-made concrete tiles and some accents of raw brass. Lighting was also a key consideration in the open plan living areas in order to keep the home feeling in keeping with its era.

Neutral kid's bedroom

Black master bedroom

The colour scheme, though very neutral, was specifically chosen so that it would complement the architectural features and details of the home, highlighting the details of the fireplace carvings, internal mouldings and battens etc. Resene Alabaster on general walls and ceilings provided the perfect warm white, which worked beautifully with the deep rich brown floors for freshness and contrast.

Modern black and white bathroom

Door handles

The master bedroom includes a feature of Resene Nocturnal, which covers the wall, skirting boards, cavity door and architraves on the one wall. This allows the eye to see the one wall as a deep moody backdrop, without the interruption of a contrasting colour. This wall colour was also chosen to enhance the scale and height of the bedroom wall, giving a grandeur to the space. Resene Nocturnal provides the perfect backdrop to a bedroom which can be styled for winter or summer.

Roseberry villa deck

Master bedroom and lounge

The walls are finished throughout in Resene SpaceCote for its desirable finish contrasted with Resene Lustacryl semi-gloss on architraves, skirting and doors to define the surfaces and for added protection as it is a family home with young kids.

The exterior is finished in Resene Lumbersider tinted to Resene Triple White Pointer on weatherboards with architraves and fretwork in Resene Lustacryl semi-gloss waterborne enamel in Resene Alabaster. The front door accented with Resene Windswept welcomes in guests.

This project won the Resene Total Colour Neutrals Award. The judges said "quiet and unassuming this home is a haven on the senses harnessing the power of an achromatic palette. Dark neutrals are used carefully, with lighter hues for added loveliness. This colour palette combination will undoubtedly inspire other homeowners to eschew the all-white look and uplift their own home with stronger hues."

Architectural specifier: LTD Architectural Design Studio
Building contractor: Dero Building Limited
Client: John and Abbey Lang
Colour selection: Abbey Lang
Kitchen: Bella Kitchens
Painting contractor: Norman Kingston
Photographer: Kate Burton-Brown, Joel McDowell


Resene Total Colour Awards gallery

The Resene Total Colour Awards celebrate and encourage creative use of colour. For colour and decorating inspiration, browse through the hundreds of projects submitted...

View Award winners:  2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |

View gallery:  2020 | 2019/18 | 2017 | 2016/15 | 2014/13 | 2012/11/10 |   Win:  Entry information

Resene Total Colour Awards 2020

 

Get inspired!  Sign up for our e-newsletter  |  Get saving!  Save with a Resene DIY Card

Resene Paints Ltd

Can't find what you're looking for? Ask us!

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

View Videos

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.