Feedback
Total Colour Award winners

Waitohi Johnsonville Library and Community Hub


From the Resene Total Colour Awards gallery

The colour scheme is derived from the narrative of the historic Johnson's clearing and acknowledges the original forest on the site.

Waitohi – the new community centre and library facility in Johnsonville, sets a precedent for suburban centres transitioning towards denser 'town' centres, consolidating and connecting existing facilities towards an engaging new community hub for Johnsonville.

Waitohi Johnsonville Library and Community Hub

Launched as a design competition by Wellington City Council, the Waitohi brief required:

  • A new community heart, town centre for Johnsonville
  • Consolidating community facilities including; Johnsonville Library, Keith Spy Pool (in its existing location), Whānau Manaaki Kindergarten, café, transport hub and linking to Memorial Park.
  • Expanding library facilities (three times the existing footprint).

Colourful library interior

Library - child's place

Johnsonville was originally dense forest, and Waitohi refers to the stream which ran through the area. The project acknowledges and celebrates historic vegetation, topography and geography of the site, by re-imagining the original forest setting in a new terraced architectural landscape.

The interior is imagined as a 'learning landscape', creating a journey of discovery as users experience spaces from lower to upper levels. The 'forest floor' with glulam columns like tree trunks connect to the articulated ceiling 'canopy' above. The 'Escarpment' mediates between levels, providing a place to sit, work and look out over the landscape.

Modern library interior

Library interior

'The Link' extends through the building, joining the library to Keith Spry Pool, transport hub, and Memorial Park beyond. The café activates the edges, spilling into shared landscape to the west. The kindergarten, relocated and upgraded from part of the original site, occupies the level 1 and roof terrace.

Within the building opportunities for playful visual connections between the library and the kindergarten are encouraged and are connected by large porthole windows.

Modern library exterior

Waitohi Johnsonville Library exterior

Traditional library thresholds are blurred and large flexible spaces allow for variation in library programme, including hosting community events. Maker space and recording studio acknowledge changing technological needs library users. Bookable community meeting rooms, staff workrooms and support spaces are provided throughout.

Wall colours are inspired by seasonal chances of flora and fauna – from fresh greens through to autumnal browns/reds – natural finish wall linings such as plywood and strandboard expressing the warmth of the timber – being the inside of the tree and the exterior cladding colours are the skin like the bark of a tree, protecting the interior.

Red and white library interior

Modern red and white library interior

The colour scheme is derived from the narrative of the historic Johnson's clearing and acknowledges the original forest on the site and the scheme was realised with the support of Resene colours and products. The selected flooring tile and colourways relate to the forest floor, patterns of trail creation as well as leaf fall from the trees above which highlight the structural columns.

A palette of Resene Copper Canyon, Resene White Pointer, Resene Spanish Green, Resene Crisp Green, Resene Nocturnal and Resene Eureka is painted with care on interior surfaces, using Resene SpaceCote for walls and Resene Lustacryl on doors and trim. Steelwork is finished in Resene Uracryl 402.

Library exterior

Resene waterborne enamels were specified for air quality low VOC reasons due to on site application but also for durability on walls. Resene Aquaclear Satin was used for appearance and protection to the plywood and strandboard surfaces.

Bright flooring acts as wayfinding signifiers but also acknowledge the subterranean stream – Waitohi. Sustainability considerations were inherent in the design of Waitohi. These included:

Location:

  • Adjacencies to the transport hub to encourage the use of shared transport.
  • Consolidating community facilities, the pool, playground and community centre, allowing for pedestrianised connections minimise the need to drive between.
  • Planning for sustainable city growth – Investment in a civic scale public building which forms the new 'heart' of Johnsonville sets a precedent for suburban centres transitioning towards denser 'town' centres.

Material selection:

  • Considered both aesthetics and sustainability and factored durability, fit for purpose, product life cycle – whether they were a recycled or recyclable and from a sustainable source.
  • All timber specified was FSC, glulam structural columns – (local and environmentally sustainable material with less energy demand than steel/concrete
  • Low VOC, FSC plywood and strandboard wall linings are used throughout.
  • Carpet tiles are 100% recycled content nylon
  • Acoustic panels recycled and recyclable PET.
  • Low VOC flooring, joinery boards and finishing products were specified to consider indoor air quality.

Accessibility and Inclusion:

  • With consideration of access and inclusion for all, the project aim was to be the first WCC library to be rated with Be Accessible Platinum Standard. (the platinum rating was achieved) Colourways were a major consideration as part of the accessibility design – for orientation and contrast – sitting well within the space.

Waitohi provides a modern facility that will serve the community well into the future. Since opening, Waitohi has seen 150% increase in issues and 500% increase in registrations from the same period the previous year.

This project won the Resene Total Colour Commercial Interior + Public Space Colour Maestro Award. The judges said "as the backdrop to a busy space, the palette is sensitively chosen and placed. Appropriate, welcoming and calm it is serene with just the right amount of colour to liven the senses while focusing attention on the collection within. A fitting backdrop to a public space where young and old can sit and enjoy the space at their own pace."

Architectural specifier: Athfield Architects Limited
Building contractor: Southbase
Client: Wellington City Council Libraries (WCC)
Painting contractor: Freer Philip
Photographer: Jason Mann
Services and structural: Aurecon
Fire consultants: Holmes Fire
Landscape: Boffa Miskell
Project managers: The Building Intelligence Group


Resene Total Colour Awards gallery

The Resene Total Colour Awards celebrate and encourage creative use of colour. For colour and decorating inspiration, browse through the hundreds of projects submitted...

View Award winners:  2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |

View gallery:  2020 | 2019/18 | 2017 | 2016/15 | 2014/13 | 2012/11/10 |   Win:  Entry information

Resene Total Colour Awards 2020

Resene Paints Ltd

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

We would love to hear from you if you wish to use Resene's images, information and ideas for social medial, blogs, newsletters and other media use. Please email update@resene.co.nz and let us know what you need, what it is for and how Resene will be acknowledged as the source of the content. We are happy to assist with most requests.

Our vision is to be respected as a trusted, ethical and sustainable company and acknowledged as the leading provider of innovative paint and colour technology. View Resene’s profile, Quality Policy, Environmental Policy and Health & Safety Policy.

Any personal data, such as name, address, phone, email details, supplied to Resene for the purposes of receiving newsletters, orders etc will be retained by Resene Paints Ltd and used only by Resene Paints Ltd and its trusted agencies for the purposes of communication/promotion/providing service to you. We do not sell, trade or otherwise transfer your personal data to outside third parties. If you wish to opt out of communication from Resene please complete our contact us form. View our full Privacy Policy.

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.

View Videos