Feedback
Total Colour Award winners

Colour speaks volumes


From the Resene Total Colour Awards gallery

The Hearing House works with children with severe hearing disabilities. They originally worked out of an overcrowded Arts and Crafts-influenced house which was becoming unsustainable.

Bossley Architects were engaged to design expanded facilities. It was decided to retain the original corner house as an anchor for the site due to its historical connection as the original premises for The Hearing House and also for its prominent position within the local suburban context. Two adjacent characterless houses were bought to provide the site for expansion.

The hearing house with new extension

The new two-level building sits alongside the existing house with a glazed circulation atrium between them. This provides separation to the existing house and allows the addition to be clearly legible. The addition looks out over the garden and the new preschool play area.

The new building is clearly articulated through its form and materials. It has a cedar-clad upper level with a flat roof and exterior walls that gently undulate to articulate the elevations. The upper level projects out from the lower floor to create a shadow line and to reduce the perceived scale of the building. The faceted cedar faces are punctuated with glazed openings. The lower walls are stepped to follow the angled boundary of Campbell Road.

Pre school entry

Preschool

Meeting are and kitchen

Reception

Orange hallway

External elevation

The complex includes reception, waiting area, offices, toilets and meeting rooms, and upstairs the therapy rooms, sound booths with observation rooms, home suite, mapping rooms, sensory integration and stores. Interiors are relaxed and fun to provide a homely feel for the children and their parents.

Hearing House staff were keen to have talking points to encourage breakthrough conversations with the children, and bright colours assist with this. Upstairs an orange elliptical form fills the centre of the space, adding surprise and offering wayfinding for access and exiting the various clinics at that level. The balustrade coloured tubes were inserted into the balustrade, to provide elements of surprise for children when they get to the upper level, oriented for them at their eye height.

Bold hues of custom made Resene PBA Red, Resene Bright Spark, Resene Limerick, Resene Disco, Resene Curious Blue and Resene Energise pop against the neutral Resene Quarter Pearl Lusta and handrails in Resene Eighth Masala. Children respond positively to the colours and enjoy the intensity of environment they create.

The adjacent Childcare Centre is an independent operation but contributes to the atmosphere of the Hearing House exterior spaces. The bright colour palette runs across both buildings to provide consistency and excitement.

Stairwell

Entryway and stairwell

Hallway

Stairs and reception

Old and new buildings

Building contractor: Amstar
Client: The Hearing House
Interior designer: Bossley Architects
Photographer: Simon Devitt
Services engineers: BGT Structures
Other key contributor: oeCubed


Resene Total Colour Awards gallery

The Resene Total Colour Awards celebrate and encourage creative use of colour. For colour and decorating inspiration, browse through the hundreds of projects submitted: | View gallery |

View Award winners: | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | entry information |

Resene Total Colour Awards 2019

Resene Paints Ltd

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

We would love to hear from you if you wish to use Resene's images, information and ideas for social medial, blogs, newsletters and other media use. Please email update@resene.co.nz and let us know what you need, what it is for and how Resene will be acknowledged as the source of the content. We are happy to assist with most requests.

Our vision is to be respected as a trusted, ethical and sustainable company and acknowledged as the leading provider of innovative paint and colour technology. View Resene’s profile, Quality Policy, Environmental Policy and Health & Safety Policy.

Any personal data, such as name, address, phone, email details, supplied to Resene for the purposes of receiving newsletters, orders etc will be retained by Resene Paints Ltd and used only by Resene Paints Ltd and its trusted agencies for the purposes of communication/promotion/providing service to you. We do not sell, trade or otherwise transfer your personal data to outside third parties. If you wish to opt out of communication from Resene please complete our contact us form. View our full Privacy Policy.

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.

View Videos