Feedback

Matuku Takotako: Sumner Centre


From the Resene Total Colour Awards gallery — Christchurch

Matuku Takotako: Sumner Centre, a new library and community centre in Sumner village, was built to replace facilities and buildings demolished after the Canterbury earthquakes.

During consultation for the Sumner Village Centre Masterplan, the combined library, community centre and museum was identified as a key feature and community asset and the new facility is built on the existing site.

Sumner Centre - entryway
Sumner Centre - exterior
Sumner Centre - exterior

Entry from the street or courtyard leads to a generous shared public atrium space on both levels. The triple height atrium acts as an internal courtyard that the library, hall, museum and hub open out to and joins the ground and first level together as one building.

Spaces for the library and community hall are wrapped around Wakefield Avenue and Nayland Street, receiving natural light and views. Public spaces for community office, museum, bathrooms and services ‘bookend’ the northern boundary and address Wakefield Avenue. The external courtyard is an extension of the library space and public gathering place.

The robust material palette of rust oxide concrete, larch board and batten and glulam fins respond to the character of the seaside village and local volcanic cliffs. Building hard to the street corner references the volume of the demolished Sumner Borough Council Chambers building, suggesting a memory of the historic streetscape, along with architectural elements salvaged from the demolished building.

Sumner Centre - library seating
Sumner Centre - library seating

Externally the building’s different shapes and materials give identity to the various internal spaces, and the articulation provides variety and interest to the neighbourhood.

The library interior has been designed as a community living room; window box seats are integrated into the library shelving and armchairs are arranged around a fire place beneath a dropped ceiling. A large browsing table in the atrium encourages people to use the public space as an extension of the library.

Within a highly timbered, domestically scaled space, Resene Half Lemon Grass has been used to complement the sea toned carpet and timber accents to create a cosy atmosphere. Resene Celestial Blue defines the library pod, providing a graphic backdrop to the magazine display wall. Burnt orange, acid yellow, lipstick pink and brightly coloured, striped fabrics provide pops of colour.

Sumner Centre
Sumner Centre - library

Resene Wan White, Resene Inside Back and Resene Eighth Tana continue from the ground floor onto levels one and two, complemented by Resene Ash and Resene Triple Dune. A bold splash of Resene Lipstick brightens up the indoor/outdoor table.

The finish throughout is predominantly low sheen with Resene SpaceCote Low Sheen Kitchen & Bathroom in wet areas and Resene SpaceCote Low Sheen on villaboard with Resene Zylone Sheen on other general broadwall areas. This is complemented by the semi-gloss sheen of Resene Lustacryl on timber doors and trim and clear Resene Aquaclear satin on timber. Concrete columns are kept natural with a protective finish in Resene Concrete Clear flat while concrete flooring is painted in Resene Armourbond topcoated in Resene Aquapoxy for Flooring, with Resene SRG Grit for added slip protection, and clear finished in other areas with Resene Uracryl 402.

Sumner Centre - library
Sumner Centre - exterior

The finishes and colour palette reference the ocean and local landscape, overlaid with vibrant tones of beachgoer sun umbrellas and beach towels. Artworks by Fayne Robinson and Brent Brownlee bring life and personality to the space, their carvings and designs offer a ‘window into the world’ of Sumner, interpreting stories of the local culture and landscape.

Architectural specifier: Athfield Architects Limited
Building contractor: Armitage Williams Construction
Client: Christchurch City Council
Colour selection: Kim Salt, Athfield Architects Limited
Painting contractor: Spencer Painters and Decorators
Photographer: Jason Mann


Resene Total Colour Awards gallery

The Resene Total Colour Awards celebrate and encourage creative use of colour. For colour and decorating inspiration, browse through the hundreds of projects submitted: | View gallery |

View Award winners: | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | entry information |

Resene Total Colour Awards 2018

Resene Paints Ltd

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

We would love to hear from you if you wish to use Resene's images, information and ideas for social medial, blogs, newsletters and other media use. Please email update@resene.co.nz and let us know what you need, what it is for and how Resene will be acknowledged as the source of the content. We are happy to assist with most requests.

Our vision is to be respected as a trusted, ethical and sustainable company and acknowledged as the leading provider of innovative paint and colour technology. View Resene’s profile and Environmental Policy.

Any personal data, such as name, address, phone, email details, supplied to Resene for the purposes of receiving newsletters, orders etc will be retained by Resene Paints Ltd and used only by Resene Paints Ltd and its trusted agencies for the purposes of communication/promotion/providing service to you. We do not sell, trade or otherwise transfer your personal data to outside third parties.. If you wish to opt out of communication from Resene please complete our contact us form. View our full Privacy Policy.

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.

View Videos