Feedback
From the Resene Total Colour Awards
gallery of entries

Resene Total Colour Awards
The Collingwood Centre
Download PDF version

The Collingwood Centre


Nelson

Conceived as two wings linked by a full height glass atrium, the Collingwood Centre is situated on the inner city fringe, straddling 105-111 Collingwood Street. This commercial development took five years in its planning, design, documentation and construction.

The brief from the clients was simple, “we don’t want a box”. What they did want was a modern, sustainable, commercial shell to allow medical and professional tenants to co-locate.

The building is orientated on the site to address the Collingwood and St Johns Street corner, to provide a visual link across the road to Buxton car park and provide an active frontage along Collingwood Street. The vehicle access is via an entry off Collingwood Street to discreet parking along the side of the site and at the rear, exiting onto St Johns Lane.

Timber battens adorn the exterior and wrap into the full height entry void serving as a wayfinding mechanism. They also act as sun and privacy screens and provide a softer skin over the precast concrete panels. Low maintenance materials have been selectively wrapped around main structural elements, some of which have been expressed on the interior and exterior of the building.

A DNA styled façade above a trickling water feature draws users to the main entry atrium where they can orientate themselves within the building. The full height structural concrete wall creates a central spine to the building and acts to passively regulate the atrium temperature in conjunction with auto opening skylights above.

The Collingwood Centre

Consideration was given to spatial and structural planning to allow for maximum flexibility of internal spaces. Integrated building heating and cooling systems, high levels of insulation, low energy use lighting, natural ventilation and exterior sun shading all contribute to minimising ongoing running costs.

The Collingwood Centre

The intention of the colour scheme was to express and accentuate the natural materials used in the building, while also lifting it from its immediate context which is dominated by concrete. The exterior panelling drew inspiration from DNA sequencing code and the use of Resene Lumbersider in Resene Red Hot within this panelling refers to the medical nature of the building. The paint palette of Resene Blackjack and Resene Rice Cake sets off the other elements of the building, highlighting the solid and void of the façade. Exterior cedar battens are finished in Resene Woodsman Nutmeg and exposed concrete in Resene Aquapel clear water repellent finish. Inside, Resene Rice Cake provides a clean and crisp backdrop to the cedar battens, plywood and exposed concrete. It also provides a unified palette throughout the floors that doesn’t compete with the fit-outs of individual tenants.

The Collingwood Centre

Products were selected based on previous experience with them and to ensure a quality, long life finish.

Resene Red Hot
Resene Red Hot
Resene Blackjack
Resene Blackjack
Resene Rice Cake
Resene Rice Cake
Resene Nutmeg
Resene Nutmeg

Architectural specifier: Arthouse Architecture Ltd
Building contractor: Gibbons Construction Ltd
Client: TMDS Ltd Geotechnical Engineer: Swanney Geotechnical & Civil Engineering
Landscape Architect: Rory Langbridge
Painting contractor: Brown & Syme Holdings Ltd
Photographer: John-Paul Pochin
Services Engineer: eCubed Building Workshop
Structural Engineer: Holmes Consulting Group

Resene Paints Ltd

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

We would love to hear from you if you wish to use Resene's images, information and ideas for social medial, blogs, newsletters and other media use. Please email update@resene.co.nz and let us know what you need, what it is for and how Resene will be acknowledged as the source of the content. We are happy to assist with most requests.

Our vision is to be respected as a trusted, ethical and sustainable company and acknowledged as the leading provider of innovative paint and colour technology. View Resene’s profile and Environmental Policy.

Any personal data, such as name, address, phone, email details, supplied to Resene for the purposes of receiving newsletters, orders etc will be retained by Resene Paints Ltd and used only by Resene Paints Ltd and its trusted agencies for the purposes of communication/promotion/providing service to you. We do not sell, trade or otherwise transfer your personal data to outside third parties.. If you wish to opt out of communication from Resene please complete our contact us form. View our full Privacy Policy.

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.

View Videos