Feedback
From the Resene Total Colour Awards
gallery of entries

Resene Total Colour Awards
Coffee Worxc
Download PDF version

Coffee Worx


Christchurch

Coffee Worx, like many other local businesses, were victims of the Canterbury Earthquakes, losing three cafes overnight. In order to move forward they decided to lease new 230 square metre premises in North Canterbury large enough to establish a new café and also house their roasting business.

With a $1200 per square metre budget, the clients wanted to create a natural, honest and inviting space. They wanted the brand to have an industrial feel and to utilise the space as a ‘working’ café where the café and roaster were part of one whole but could also operate as separate entities.

A separation was designed between the roaster and café business but included three traditional sash windows to allow the theatre of roasting to be part of the café customer experience.

Where possible, recycled materials were introduced to enhance the overall brand effect and to keep the material palette honest and authentic. The walls were lined with a unique combination of recycled brick and recycled coffee bean sacks. The sacks were soaked in an intumescent formula to ensure they met fire regulations and then 1920s imagery was printed directly onto the sacks.

Many of the fixtures in the café were bespoke design. Recycled 40mm sprinkler pipe was designed into a retail shelving system with old scaffold planks for the shelves. Sections of lighting consisted of customer spun aluminium light shades enamel coated and suspended by sprinkler pipes. This was balanced with customised glass jars with exposed LED fittings.

Coffee Worx

Coffee Worx

Coffee Worx

Feature cast iron table legs form the base for the recycled table tops with black leather banquet seating running the length of the inter-tenancy wall. The 4.1m long leaner has a custom table top secured onto the base of a salvaged steelworker’s guillotine. Industrial styled steel powdercoated chairs and tables form the balance of seating. Different seating spaces have been created to allow clients choice and ensure their needs are catered for.

With a tight budget it made sense to utilise many of the site’s construction materials such as the galvanised structural components to form the formulation of the industrial theme for the space. The colour scheme therefore was created around these key structural elements and in keeping with the theme.

This promoted the idea of not including a ceiling. The space has been visually balanced by grounding and polishing the concrete slab and keeping it light in colour and painting the walls dark. This effect keeps the eye neutral and reflects the light between the floor to the foiled ceiling insulation and galvanised purlins. To achieve the desired result Resene Eclipse was selected as the main wall colour.

Resene Fast Lane was introduced as a feature in the food display/serving area, a wonderful warm red that made the area really ‘pop’ and added substance to the industrial colour palette/theme. This red has then been picked up as the key accent colour throughout the interior in the form of stools, tables, signage - even the coffee machine!

Resene Eclipse
Resene Eclipse
Resene Fast Lane
Resene Fast Lane
Resene Inside Back
Resene Inside Back
Resene Alabaster
Resene Alabaster

With the visual connection between the roaster and the café, the roaster has been finished in Resene Inside Back continuing the deep grey/brown palette and blending perfectly with the aromas and flavours connected with roasting coffee beans. This colour is repeated in the bathrooms.

For the more functional areas such as the kitchen and offices, Resene Alabaster was used throughout to create a neutral and light space. The paint colours selected, all in Resene Lustacryl semi-gloss waterborne enamel, are paired with a rich palette of recycled brick, hessian coffee sacks, cast iron, timber, glass and steel, creating a natural and appealing industrial interior space.

The use of a warm colour palette, natural materials and unique lighting solutions, means that the relatively large café space is inviting and intimate rather than cold and clinical. The overall effect is highly successful with a truly industrial feel being achieved for the space and a client that is thrilled with the end result.

Architectural specifier: Hierarchy Ltd
Building contractor: Clyne & Wright Construction
Client: Coffee Worx Ltd
Painting contractor: Gary Bayliss, Jade Property Maintenance Ltd
Photographer: Ashley Photography

Resene Paints Ltd

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

We would love to hear from you if you wish to use Resene's images, information and ideas for social medial, blogs, newsletters and other media use. Please email update@resene.co.nz and let us know what you need, what it is for and how Resene will be acknowledged as the source of the content. We are happy to assist with most requests.

Our vision is to be respected as a trusted, ethical and sustainable company and acknowledged as the leading provider of innovative paint and colour technology. View Resene’s profile and Environmental Policy.

Any personal data, such as name, address, phone, email details, supplied to Resene for the purposes of receiving newsletters, orders etc will be retained by Resene Paints Ltd and used only by Resene Paints Ltd and its trusted agencies for the purposes of communication/promotion/providing service to you. We do not sell, trade or otherwise transfer your personal data to outside third parties.. If you wish to opt out of communication from Resene please complete our contact us form. View our full Privacy Policy.

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.

View Videos