Feedback
From the Resene Total Colour Awards
gallery of entries

Resene Total Colour Awards
SCION Laboratory renovation
Download PDF version

SCION Laboratory renovation


Rotorua

The existing laboratories dated from the 1970s and were accommodated in two adjacent buildings linked via an enclosed walkway. Separated internally by a central corridor, a series of small individual working spaces made for inefficient work flows, a lack of flexibility and did not comply with current laboratory design standards. This central corridor was a major circulation route which connected different parts of the campus and posed a safety risk as there was no separation between laboratory and non-laboratory activities.

The client wanted a modern, state-ofthe art laboratory which reflected the organisation’s dedication to providing world-class science to its industry sectors. The new plan provided a safer, flexible, more usable space that complies with design standards and which supported the organisation’s goal of supporting a collaborative and creative work environment. The new design turned the central corridor into a series of ‘dip-in’ support spaces (walk-in fridges and freezers, balance rooms, chemical storage etc.) that could be accessed from new open plan spaces on either side. This has allowed for the internal rooms to be opened up and the space used more efficiently.

A feature of the project is the new fully glazed corridor which was added to the north side of the building. This glazed corridor maximises views to the exterior from within the laboratory, allows for Scion to take their clients through the facility to view work taking place, without the need for them to enter the laboratory zone as well as retains the circulation route through the campus.

 

SCION Laboratory renovation

The inspiration for the colour scheme came from the colours found in the Whakarewarewa Forest, which forms a backdrop to SCION’s site. These are the brown of Resene Drumbeat on the forest floor and the green of Resene Saratoga in the foliage, which are featured in the colour back glazing in the external corridor. We wanted a neutral background to offset the highlighted feature walls where both sides of the walls were coloured to form a solid block and not just a surface. We also needed an overall light colour scheme to provide a working environment with good lighting levels. This leant itself well to using Resene Sea Fog as the base and Resene Quarter Napa and Resene Hot Chocolate as highlight colours.

Resene Drumbeat
Resene Drumbeat
Resene Saratoga
Resene Saratoga
Resene Sea Fog
Resene Sea Fog
Resene Quarter Napa
Resene Quarter Napa
Resene Hot Chocolate
Resene Hot Chocolate
Resene Pohutukawa
Resene Pohutukawa
 

SCION Laboratory renovation

The existing laminated timber posts and beams have been retained and clear finished in Resene Qristal Poly-Satin as a feature and a reminder of the structure of the original building.

 

SCION Laboratory renovation

A challenge in the project was to make the new north facing 100m long glazed corridor interesting. This was achieved by creating a patchwork pattern of glazed panels along the fully glazed wall. Colour back glass was finished in Resene Pohutukawa, Resene Drumbeat and Resene Saratoga. With the colour visible through the glass it could be seen from both the inside and the outside of the building.

 

SCION Laboratory renovation

Resene ClinicalCote was selected for use on the walls in the laboratories because of its anti-microbial properties, which are an advantage in laboratories where surfaces need to be frequently cleaned to avoid contamination. Resene SpaceCote Low Sheen was specified for the general wall surfaces in the offices and common areas because of its durability in a commercial environment.

Architectural specifier: Joanne Kelly
Building contractor: Watts & Hughes Construction
Client: SCION
Colour selection: Joanne Kelly/Kimberly Rogers
Interior designer: Kimberly Rogers
Painting contractor: GMR Holmac
Photographer: Full Frame Photography
Other key contributors: John Meredith. RDT Pacific; Ken Collins, Lab-works Architecture,
Project Director: Lab-works; Gail Teichmann, SCION Facilities and Assets Manager, Client representative, www.scionresearch.com

Resene Paints Ltd

Resene Paints Ltd   – www.resene.com

We would love to hear from you if you wish to use Resene's images, information and ideas for social medial, blogs, newsletters and other media use. Please email update@resene.co.nz and let us know what you need, what it is for and how Resene will be acknowledged as the source of the content. We are happy to assist with most requests.

Our vision is to be respected as a trusted, ethical and sustainable company and acknowledged as the leading provider of innovative paint and colour technology. View Resene’s profile and Environmental Policy.

Any personal data, such as name, address, phone, email details, supplied to Resene for the purposes of receiving newsletters, orders etc will be retained by Resene Paints Ltd and used only by Resene Paints Ltd and its trusted agencies for the purposes of communication/promotion/providing service to you. We do not sell, trade or otherwise transfer your personal data to outside third parties.. If you wish to opt out of communication from Resene please complete our contact us form. View our full Privacy Policy.

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.

View Videos