Feedback

Pop Up Gable


Three Kings

From the Resene Total Colour Awards gallery of entries

Resene Total Colour Awards 2016
Pop Up Gable - Three Kings

Pop up Gable House is a small alteration to an Auckland state house for a client whose four-person family did not require much additional space. While only thirty-two square metres have been added, in the form of a cosy living room, bedroom and an ensuite bathroom, the renovation has allowed them to reconfigure the way in which they live.

The new addition took the form of a gabled second storey that is perched perpendicular to the original house and is draped over it like a canopy. The open ends of its extruded form create a welcoming connection to the street on one side and frame a tree-filled view of Big King Reserve on the other. The decision to lift the new volume maximises the usable area at ground level. This space hosts a luscious and well-used garden that the house connects to through generous sliding doors in the living room. The upstairs addition also enables the inclusion of a formal entry to the house. The once indiscernible entrance is now clearly signified and creates a focal point for the design.

Each change to the house has been highly considered. In the dining room, a carefully placed bench seat and window become a social space (or an unconventional doorway for excited children). Equally considered is the vital connection between the two levels. The open plywood staircase has been handled elegantly and shaped to provide storage for a beloved record player and vinyl collection; personal items that make the house feel like home. Drawing from Japanese sensitivity – every square metre of the house is maximised and has something of significance. This creates a sense of unexpected grandeur despite the fact that the alteration is not of voluminous proportions.

exterior front
exterior angle

Pop up Gable House is a playful and colourful project. Its orange highlights and the warm tones of the gable’s timber sarking contrast with dark external weatherboards that unify the existing and the addition. The verticality creates a beacon–like effect for the house at the end of the cul-de-sac, completely changing the way the house relates to the mountain and the streetscape. The once standardised state house, just one on a street of many, is now a bespoke piece of architecture, totally reflecting the client’s needs.

ranch slider detail
inside detail
inside outlook
bathroom and bedroom
stairs and kitchen

The house embraced an interior palette of white and natural timber, which contrast the largely dark exterior of the house. Resene Wan White was selected as the wall and ceiling colour, with Resene Colorwood Rock Salt wash applied to the plywood floor of the pop up extension. Resene Zylone Sheen was used on most walls with Resene SpaceCote Low Sheen in the kitchen and bathrooms. A clear coat of Resene Aquaclear was selected for the plywood ceiling lining to enhance the timber grain and accentuate the raked, gabled roof form on the interior.

Yellow colour accents in the tile splashback and pendant lights correspond to the orange gabled exterior.

A cohesive palette was essential in creating a seamless connection between the existing house and the pop up extension. A pared back, warm natural aesthetic is selected to complement the client’s eclectic collection of furniture and vinyl records.

Architectural specifier: PAC
Building contractor: Watt Building
Client: Xanthe White
Painting contractor: Goodline Painters
Photographer: Sarah Henderson
Design collaborator: Glamuzina Architects
Other key contributor - cabinetry: Cameron Grey

Follow
View Videos
 

Resene Paints Ltd

Choose your Resene paint colours

Our vision is to be respected as an ethical and sustainable company and acknowledged as the leading provider of innovative paint and colour technology. View Resene’s profile and Environmental Policy.

Any personal data, such as name, address, phone, email details, supplied to Resene for the purposes of receiving newsletters, orders etc will be retained by Resene Paints Ltd and used only by Resene Paints Ltd and its trusted agencies for the purposes of communication/promotion/providing service to you. We do not sell, trade or otherwise transfer your personal data to outside third parties. If you wish to opt out of communication from Resene please complete our contact us form. View our full Privacy Policy.

We would love to hear from you if you wish to use Resene’s images, information and ideas for social medial, blogs, newsletters and other media use. Please email update@resene.co.nz and let us know what you need, what it is for and how Resene will be acknowledged as the source of the content. We are happy to assist with most requests.

Colours shown on this website are a representation only. Please refer to the actual paint or product sample. Resene colour charts, testpots and samples are available for ordering online.   See measurements/conversions for more details on how electronic colour values are achieved.

Australia:
PO Box 924, Beenleigh, Queensland 4207
P: 1800 738 383. F: 1800 064 960
advice@resene.com.au
www.resene.com.au

New Zealand:
PO Box 38242, Wellington Mail Centre, Lower Hutt 5045
P: +64 (4) 577 0500, 0800 RESENE (737 363). F: (04) 577 0600
advice@resene.co.nz
www.resene.co.nz